Są to moje pierwsze w życiu placki, które zrobiłam i wyszły znakomicie ;D
20 min
Składniki:
4 jabłka
330 g śmietanki 18-proc.
1 op. cukru wanilinowego
4 łyżeczki cukru
mąka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu (w zależności ile kto lubi)
szczypta soli
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Placuszki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Śmietankę,cukry oraz szczyptę soli mieszamy. Wbijamy jajka i mieszając, wsypujemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję „ gęstej śmietany ”. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i jabłka. Dokładnie mieszamy. (po dodaniu jabłek ciasto wygląda jak zważone)
3.Ciasto łyżką wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Placki smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! ;)
Komentarze