PLACUSZKI CUKINIOWE Z SOSEM POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

SĄ PRZEPYSZNE,OD KIEDY JE SKOSZTOWAŁAM,CZĘSTO ROBIĘ JE DLA WSZYSTKICH.

Składniki:

  • 30 g mąki pszennej
    sól i pieprz
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    1 cukinia (około 300 g)
    oliwa z oliwek do smażenia
    Sos pomidorowy:
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 mała cabulka, pokrojona w kosteczkę
    1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
    1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
    2 łyżki octu balsamicznego
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PLACUSZKI CUKINIOWE Z SOSEM POMIDOROWYM 1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
    Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej.
    Sos pomidorowy:
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.


Komentarze

Podobne przepisy