Placki ziemniaczane po chłopsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Już dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
    3 jajka
    150 g pieczarek
    150 g wędzonego boczku
    duża cebula
    150 g żółtego sera (ulubionego)
    1/2 szkl mąki
    2 ząbki czosnku
    łyżka mielonej kozieradki
    sól ,pieprz
    olej do smażenia
    Sos:
    pomidory krojone z puszki
    pęczek koperku
    mała papryczka chilli
    cukier
    sól ,pieprz

Placki ziemniaczane po chłopsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane po chłopsku 1. Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.
    Pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondelka ,dodajemy posiekany koperek i chilli ,odparowujemy z nadmiaru płynu (do ulubionej konsystencji) . Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Podajemy razem z plackami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy