placek makowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis zostal po mojej babci,robie czesto na wieksze okazje

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    1/2kg maki
    15 dkg cukru pudru
    10 dkg masla
    5 jaj
    1 1/2 szklanki mleka
    4 dkg drozdzy
    Masa makowa
    1/2szarego maku
    1/2kg cukru pudru
    20 dkg rodzynek
    1cala laska starta wanili
    10 dkg migdalow
    Skorka otarta z pomaranczy

Placek makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto make rozczynic z mlekiem i drozdzami,gdy troszke podrosnie dodac maslo i jajka,zagniesc na stolnicy i pozostawic do podrosniecia,wyrobic podxielic na 2 czesci jedna rozwalkowac na blache posmarowana maslem,druga zostawic.Masa makowa mak zalac zimna woda na noc,dobrze odsaczyc z wody i przepuscic przez maszynke,a nastepnie dobrze utrzec w makutrze,dodac cukier,potluczone migdaly,starta wanilie,i sparzona wczesniej skorke z pomaranczy i starta na tarce,dobrze wymieszac i polozyc na ciasto ,ktore jest juz na blasze,a na mase,zrobic z drugiej polowy ciasta taka kratke,wczesniej rozwalkowac.Upiec w temp.180stopni i wstawic do goracego piekarnika piec,45 minut.

Komentarze

Podobne przepisy