Placek jabłkowy dla alergików

0 (0 ocen)

Bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny, bezcukrowy placek jabłkowy. Smaczny, prosty w wykonaniu i niealergizujący.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki gryczanej niepalonej (u mnie szklanka 200ml)
    1 szkl. kleiku ryżowego (np. dla niemowląt, może też być mąka ryżowa)
    0,5 szkl. ksylitolu
    8 soczystych jabłek
    2-3 łyżki czubate oleju kokosowego (zastygniętego)
    ew. cynamon

Placek jabłkowy dla alergików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć sypkie składniki, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Wykładać kolejno: 1/3 sypkich składników, 1/2 jabłek, 1/3 sypkich składników, 1/2 jabłek, 1/3 sypkich składników. Na koniec wyłożyć równomiernie małymi kawałkami zastygnięty olej kokosowy. Piec 1 godz. w temp. 180st. C.

Porady

Najlepiej użyć słodkich jabłek, wówczas można zmniejszyć ilość ksylitolu. Można dodać odrobinę cynamonu do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy