Pizzerki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pizzerki są niewątpliwie hitem smakowym. Robi się je bardzo łatwo i szybko a smakują pysznie ! Idealne na ciepłą kolacje lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Są tak pyszne że znikają ze stołu w 5 minut !

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok 60 70 g drożdży
    cukier
    sól
    mąka pszenna
    3/4 szklanki cieplej wody
    1/3 szklanki piwa
    2 łyżki oleju

    Sos:
    1/2 słoika sosu Pudliszki
    przyprawy bazylia, oregano, papryka ostra

    Dodatkowo:
    kilka pieczarek
    30 dag sera żółtego
    15 dag szynki
    ser feta
    1/2 papryki czerwonej


Pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w misce. Zasypać taką ilością cukru żeby przykrył drożdże. Wyrabiać ręką do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Dodać szczyptę soli, wodę i piwo. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę. Taką ilość żeby wyszło gładkie ciasto. Na końcu dodać olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Pozostawić w misce w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Sos podgrzać przyprawiając dowolnie do smaku.
  • 3. Pieczarki, paprykę, ser feta, szynkę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce.
  • 4. Z ciasta formujemy małe placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na natłuszczonej blaszce. Na ciasto dajemy sos a na niego dodatki. Pieczemy ok 30 40 min (aż ciasto będzie mieć złoty kolor a spód będzie lekko brązowy). Podajemy na ciepło z ketchupem lub na zimno.
  • 5. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy