Piwne naleśniki z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Większość z nas lubi piwo, więc używamy go także do gotowania. Naleśniki z jego dodatkiem są rewelacyjne w smaku – a z tuńczykiem w wersji zapiekanej lub też nie są po prostu fenomenalne.

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki
    2 szklanka mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka piwa
    1 jajko
    odrobina oleju do smażenia
    sól

    Farsz:
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    mała puszka kukurydzy
    2 małe ogórki korniszony
    3 cebulki dymki
    2 łyżki majonezu
    2 jajka na twardo
    sól i pieprz do smaku


    Sos tatarski

Piwne naleśniki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj jajko, mąkę, mleko, piwo i sól, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję (bez grudek). Rozgrzej olej na patelni. Wylej cienką warstwę ciasta na patelnię. Smaż naleśnik z obu stron.
  • 2. Ogórki i jajko pokrój w drobną kostkę, dymkę razem ze szczypiorem również drobno siekamy, tuńczyka rozdrabniamy, dodajemy kukurydzę i majonez. Łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem, ciepłe naleśniki smarujemy farszem, podajemy polane sosem tatarskim i posypane zielonym szczypiorkiem.

Porady

Naleśniki możemy również posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku 10 minut w temperaturze 200 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy