Farsz:
2 duże podwójne filety z kurczaka
60 dag pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła
0,5 szkl kukurydzy z puszki
Kawałek pora – opcjonalnie
40 dag sera żółtego
Mielona papryka słodka i ostra
Sól, pieprz,
Dowolna przyprawa do kurczaka
Piwne naleśniki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników zmiksować ciasto na naleśniki. Gdyby było za rzadkie dodać trochę mąki. Odstawić na godzinę. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
2.Farsz: Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Filety z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z włókien i drobnych kości. Zmielić lub bardzo drobno pokroić. Usmażyć na łyżce oleju. Pieczarki, cebulę, pora drobno pokroić, razem przesmażyć na maśle. Ostudzone mięso i warzywa połączyć dodając kukurydzę oraz 15 dag startego sera. Doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwinąć jak krokiety. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu w pojedynczej warstwie posypać resztą sera i posypać papryką. Zapiec w piekarniku do rozpuszczenia się sera w 200stopniach.
Komentarze