Pikantne zawijańce

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna i szybka przystawka

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
    250 g twardego sera
    200 g kiełbasy salami
    1 cebula
    8 -10 szt. pieczarek
    pasta paprykowa pikantna
    1 jajko
    pieprz, sól
    szczypta tymianku
    łyżka oleju do smażenia

Pikantne zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwinąć, posmarować pastą paprykową.
  • 2. Salami zetrzeć na tartce i równo rozsypać na ciasto.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • 4. Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju z połową cebuli i szczyptą tymianku. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Rozłożyć na salami. Posypać resztą cebuli.
  • 5. Ser zetrzeć lub drobno pokroić i rozsypać kolejną warstwą na ciasto.
  • 6. Ciasto zrolować, pociąć w poprzek na plastry ok 3 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem i układać na blachę. Piec 25 min. w temperaturze 200 stopni. Podawać z dodatkiem pasty paprykowej lub pikantnym keczupem.

Porady

Pastę paprykową do smarowania ciasta można zastąpić koncentratem pomidorowym wymieszanym z odrobiną chili.

Komentarze

Podobne przepisy