500 g ciasta francuskiego
250 g twardego sera
200 g kiełbasy salami
1 cebula
8 -10 szt. pieczarek
pasta paprykowa pikantna
1 jajko
pieprz, sól
szczypta tymianku
łyżka oleju do smażenia
Pikantne zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozwinąć, posmarować pastą paprykową.
2.Salami zetrzeć na tartce i równo rozsypać na ciasto.
3.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
4.Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju z połową cebuli i szczyptą tymianku. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Rozłożyć na salami. Posypać resztą cebuli.
5.Ser zetrzeć lub drobno pokroić i rozsypać kolejną warstwą na ciasto.
6.Ciasto zrolować, pociąć w poprzek na plastry ok 3 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem i układać na blachę. Piec 25 min. w temperaturze 200 stopni. Podawać z dodatkiem pasty paprykowej lub pikantnym keczupem.
Porady
Pastę paprykową do smarowania ciasta można zastąpić koncentratem pomidorowym wymieszanym z odrobiną chili.
Komentarze