Pikantna tarta z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pikantna tarta z warzywami wspaniale smakuje z kubkiem czerwonego barszczu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    3 jajka
    2 łyżki mleka
    10 dag margaryny
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    1 duża cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    1/4 selera
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szkl wody
    kiełbasa żywiecka
    sos sojowy
    pieprz
    sól

Pikantna tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st i piec 30 min.
    Nadzienie:
    Cebulę i por pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i po zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać. Na koniec dodać koncentrat, wodę oraz wszystkie przyprawy do smaku i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
    Kiełbasę pokroić w plasterki.

    Na podpieczony spód ciasta wyłożyć plasterki kiełbasy, na to wyłożyć podsmażone warzywa, a na wierzch znów ułożyć plasterki kiełbasy. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min.

Komentarze

Podobne przepisy