Piętrowiec śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w wodzie, najlepiej całą noc. Odcedzamy i kroimy w na trzy części, jeśli mamy małe śledzie, a na cztery, jeśli płaty są spore. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zakręcamy gaz i trzymamy we wrzątku jeszcze około trzy minuty, następnie odcedzamy i studzimy. Czosnek obieramy, miażdżymy za pomocą noża i kroimy.
W glinianym lub z tworzywa sztucznego naczyniu o wysokich bokach układamy śledzie, na tak zwane "słoneczko", następnie część cebuli i czosnku, posypujemy przyprawami (około 4 ziela angielskie, 4 kulki pieprzu, 1 listek laurowy, szczypta majeranku na warstwę). Czynności kontynuujemy, aż do wyczerpania składników. Na koniec polewamy całość kilkoma łyżkami oleju. Zostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły.
Komentarze