Piersi zapiekane

0 (0 ocen)

Smaczne i proste danie nie tylko na obiad.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
    1 duża cebula
    150 g gęstego jogurtu naturalnego
    5 czubatych łyżek majonezu
    1 łyżeczka chrzanu
    pieprz czarny mielony
    przyprawa uniwersalna
    ser żółty do posypania
    50 g margaryny

Piersi zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokoroić w poprzek na 3-4 kawałki (w zależności od wielkości filetu). Obsypać pieprzem i przyprawa uniwersalna z obu stron.
  • 2. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i łyżeczką chrzanu. Doprawić przyprawa uniwersalna i odrobiną pieprzu.Dokładnie wymieszać i zanurzyć w nim każdy kawałek piersi. Pozostawić w "marynacie" na ok. 30 minut.
    Międzyczasie cebulę cienko pokroić w talarki i zeszklić na odrobinie tłuszczu na patelni.
  • Piersi zapiekane. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podzielone na kawałeczki 50 g margaryny i na to poukładać obok siebie fileciki wyjęte z marynaty. Wylać na to także marynatę i zapiec przez ok. 35 minut. Po upływie tego czasu na każdy filet wyłożyć zeszkloną cebulkę i lekko podpiec (10 min) . Na cebulkę posypać obficie tarym żółtym serem i piec jeszcze około 15 minut do przypieczenia sera.

    Podawaćna ciepło z pieczonymi ziemniakami i kolorową surówką lub do pieczywa.

Porady

Łączny czas pieczenia piersi to ok. 60 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy