Piersi zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokoroić w poprzek na 3-4 kawałki (w zależności od wielkości filetu). Obsypać pieprzem i przyprawa uniwersalna z obu stron.
2.Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i łyżeczką chrzanu. Doprawić przyprawa uniwersalna i odrobiną pieprzu.Dokładnie wymieszać i zanurzyć w nim każdy kawałek piersi. Pozostawić w "marynacie" na ok. 30 minut.
Międzyczasie cebulę cienko pokroić w talarki i zeszklić na odrobinie tłuszczu na patelni.
3.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podzielone na kawałeczki 50 g margaryny i na to poukładać obok siebie fileciki wyjęte z marynaty. Wylać na to także marynatę i zapiec przez ok. 35 minut. Po upływie tego czasu na każdy filet wyłożyć zeszkloną cebulkę i lekko podpiec (10 min) . Na cebulkę posypać obficie tarym żółtym serem i piec jeszcze około 15 minut do przypieczenia sera.
Podawaćna ciepło z pieczonymi ziemniakami i kolorową surówką lub do pieczywa.
Porady
Łączny czas pieczenia piersi to ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze