Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

W sezonie letnim takie pierogi muszą być obowiązkowo na moim stole.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    2 jajka
    1 szklanka letniej wody (ok.)
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki soli (ok.)

    Nadzienie:
    śliwki
    cukier

    Dodatkowo:
    masło do polania pierogów

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na środek każdego dajemy połówki śliwek i odrobinę cukru, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przed podaniem polewamy roztopionym masłem.

Porady

Zamiast śliwek możemy użyć dowolnych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy