pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

nie będę się rozpisywała bo pierogi chyba każdy lubi i zachwalać ich nie trzeba. Tym razem zrobiłam z ciasta w którym nie mam jajka, są bardziej delikatne ciasto z jajkiem np z przepisu.

Składniki:

  • Z podanych składników wyszły mi 32 cieniutkie pierogi.

    1,5 szklanki mąki
    ok 2/3 szklanki ciepłej wody,
    szczypta soli
    2 łyżki roztopionego masła
    truskawki


    dodatkowo:

    2 łyżeczki bułki tartej
    łyżka masła



Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy roztopione masło. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka.
  • 2. Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką.
  • pierogi 3. W tym czasie kroimy sobie truskawki na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut.
  • 4. W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy