nie będę się rozpisywała bo pierogi chyba każdy lubi i zachwalać ich nie trzeba. Tym razem zrobiłam z ciasta w którym nie mam jajka, są bardziej delikatne ciasto z jajkiem np z przepisu.
Składniki:
Z podanych składników wyszły mi 32 cieniutkie pierogi.
Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy roztopione masło. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka.
2.Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką.
3.W tym czasie kroimy sobie truskawki na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut.
4.W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu...
Komentarze