Pierogi z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Propozycja na pierogi wigilijne. Są słodkie i aromatyczne

Składniki:

  • Ciasto:
    pół kg mąki pszennej
    1 jajko
    ok 1 -1,5 szkl ciepłej wody
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    Farsz:
    ok pół kg suszonych śliwek bez pestek

    do polania: masło, śmietana, cynamon

Pierogi z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, jajko, olej i stopniowo dolewać wodę, Wyrobić ciasto, aby było elastyczne i miękkie. Przykryć ciepłą miseczką lub ściereczką na ok 20 minut, aby "odpoczęło".
  • 2. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka za pomocą szklanki. Do każdego kółka wkładamy po śliwce-dwie, zlepiać formując pierożki.
  • 3. Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować kilka minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub śmietanką i posypane cynamonem. Smacznego:)

Porady

Pierogi można zamrażać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy