Pierogi malinowo-daktylowe z rodzynkami w kokosowej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Smakują wyśmienicie i są bardzo sycące. To nietypowy sposób na pierogi w całości smażone, który warto wypróbować.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka =250 ml
    Składniki ciasta:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    Składniki farszu:
    2 szklanki malin
    Pół szklanki rodzynek
    ¾ szklanki drobno pokrojonych daktyli
    Składniki panierki:
    1 duże jajko
    Pół szklanki wiórek kokosowych
    Masło klarowane do smażenia

Pierogi malinowo-daktylowe z rodzynkami w kokosowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko zagotuj z masłem. Mąkę przesiej przez sitko wraz z solą. Wlej lekko gorące mleko z masłem i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie lekko wyrabiaj około 5 minut. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki.
  • 2. Przygotuj farsz. Maliny umyj, obierz i osusz. Daktyle i rodzynki sparz wrzątkiem i odstaw na około 20 minut, następnie odcedź z nadmiaru wody. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki do miski dołóż maliny, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj (powinno być nieco grubsze nic standardowe ciasto na pierogi, około 2,5-3 mm) , wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na każde kładź porcje farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Jajo roztrzep. Pierogi maczaj w jajku i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na rumiano z obu stron.

Komentarze

Podobne przepisy