Pierogi malinowo-daktylowe z rodzynkami w kokosowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko zagotuj z masłem. Mąkę przesiej przez sitko wraz z solą. Wlej lekko gorące mleko z masłem i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie lekko wyrabiaj około 5 minut. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki.
2.Przygotuj farsz. Maliny umyj, obierz i osusz. Daktyle i rodzynki sparz wrzątkiem i odstaw na około 20 minut, następnie odcedź z nadmiaru wody. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki do miski dołóż maliny, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj (powinno być nieco grubsze nic standardowe ciasto na pierogi, około 2,5-3 mm) , wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na każde kładź porcje farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Jajo roztrzep. Pierogi maczaj w jajku i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na rumiano z obu stron.
Komentarze