To szybki i łatwy do przygotowania piernik. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Piernik bardzo długo pozostaje świeży, a z każdym dniem jest lepszy.
Składniki:
2,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru pudru
0,5 kostki margaryny
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka sody
2 łyżki powidła śliwkowego
1 szkl mleka
1 przyprawa do piernika (lub około 20g przypraw, np. cynamonu, goździków, kolendry, gałki muszkatołowej)
Powidło śliwkowe do przełożenia
Kilka orzechów włoskich do dekoracji
Piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, przyprawy, sodę i kakao połączyć i przesiać przez sito.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Mikserem utrzeć margarynę dodając stopniowo cukier, następnie żółtka i powidło. Gdy masa będzie jednolita, dodać składniki sypkie na przemian z mlekiem. Wyrobić mikserem ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
Przygotowaną masę wyłożyć do keksówki (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piernik piec około 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
2.Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części i przełożyć powidłem.
3.Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort polać ciepła polewą. Udekorować orzechami.
Komentarze