Pierniczki lukrowane

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Te pierniczki przygotowałam dzisiaj dla św.Mikołaja .Są smaczne pachną cynamonem i imbirem.Myślę,że posmakują mu ze szklaneczką pysznego mlaczka .

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:40 dag mąki
    10 dag karmelu
    10 dag cukru
    10 dag masła
    5 łyżeczek śmietanki
    1 łażeczka cynamonu(mielony)
    1 łyżeczka imbiru(mielony)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Lukier:25 dag cukru pudru
    1 białko
    2 łyżeczki soku z cytryny
    Do dekoracji: perełki błyszczące Dr.Oetkera

Pierniczki lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka:karmel,cukier,imbir,cynamon,masło rozpuszczone wymieszać razem.Śmietankę lekko ubić.Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody.Do płynnych składników dodać sodę,śmietankę i przesianą mąkę.Zagnieść dokładnie ciasto.Włożyć do lodówki na 5-6 godz. Następnie rozwałkować na psypanej mąką stolnicy na grubość ok.3 mm,powykrawać dowolne kształty foremkami.Poukładać na blaszce w odstępach.Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.190-200 stopni i piec przez ok.12-13 min.Ostudzić.
    Lukier:Ubić lekko białko,utrzeć z cukrem pudrem ,dodając na końcu sok z cytryny. Lukrować ciasteczka za pomocą pędzelka.Posypać perełkami błyszczącymi.Pozostawić do wyschnięcia lukru.

Porady

Przed pieczeniem pierniczków blachę do pieczenia pierniczków należy lekko posmarować tłuszczem.

Komentarze

Podobne przepisy