PIEKIELNY KURCZAK

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kurczak w wersji nieco meksykańskiej z dodatkiem papryki i kukurydzy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 udka lub 4 podudzia kurczaka
    1 papryka czerwona
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 pęczka kolendry
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    szczypta chilli
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    gałązka rozmarynu

Piekielny kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0h50ayv 1. Udka nacieramy sola pieprzem i chilli oraz czosnkiem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc)

    Tak zamarynowanego kurczaka smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pomiędzy udkami układamy po kilka gałązek kolendry.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

    Po tym czasie do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, posypujemy rozmarynem i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy