Piekielne udka

0 (0 ocen)

Baaardzo ostre,a szczególnie ten sos co się z nich wytworzył mmm,pycha :)

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    olej do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego

    Na marynatę: (składniki w tej ilości jakie ja użyłam)
    1 łyżeczka papryki ostrej w proszku, 1 łyżeczka słodkiej papryki,1 łyżeczka pieprzu czarnego w granulkach, 3 duże obrane ząbki czosnku (polskiego).11 dużych liści bazylii,3 łyżki oleju

Piekielne udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie marynaty 1. Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do blendera i zblenderować-odstawić.
  • nacinanie udek 2. Umyte,osuszone udka ponacinać dość głęboko w paru miejscach.
  • marynowanie 3. Gotowe natrzeć porządnie marynatą/wklepać i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na parę godzin,aby przeszły smakiem.
  • 4. Blaszkę/naczynie posmarować olejem.Ułożyć udka,przykryc folią aluminiową i piec w 180* około jednej godziny.Po upływie tego czasu zdjąć folię i jeszcze chwikę zapiec i gotowe.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego :)))

Porady

na dwie porcje * proszę pamietać że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy