Pieczony indyk w warzywach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny pieczony indyk, który jest świetną alternatywą dla kupnych wędlin. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    Sól i pieprz
    Marynata:
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Mała cebulka
    3 ząbki czosnku
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    Kilka ziarenek pieprzu
    6 łyżek oleju
    Po łyżce suszonego tymianku i rozmarynu
    Szczypta soli i pieprzu

Pieczony indyk w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natrzeć delikatnie solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystko razem z olejem i suszonym tymiankiem i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem. Marynatą obłożyć mięso i włożyć do lodówki na całą noc. Piec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia razem z warzywami przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy