Delikatny pieczony indyk, który jest świetną alternatywą dla kupnych wędlin. Polecam
30 min
Składniki:
1 kg fileta z indyka
Sól i pieprz
Marynata:
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
Mała cebulka
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Kilka ziarenek pieprzu
6 łyżek oleju
Po łyżce suszonego tymianku i rozmarynu
Szczypta soli i pieprzu
Pieczony indyk w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso natrzeć delikatnie solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystko razem z olejem i suszonym tymiankiem i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem. Marynatą obłożyć mięso i włożyć do lodówki na całą noc. Piec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia razem z warzywami przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Komentarze