Pieczone papryki z ryżem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczona papryka to świetny pomysł na obiad czy obiadokolację dla przyjaciół. Każdy dostaje swoją porcję - ryż, mięso i warzywo w jednym!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    50 g ryżu parabolicznego
    1 pieczone udko z kurczaka
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka oleju
    50 g sera ementalskiego President
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki kolendry mielonej
    maggi
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Pieczone papryki z ryżem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przeciąć tak by otrzymać "przykrywki". Oczyścić środki z przegród i nasion.
    W garnuszku rozgrzać olej, dodać masło i wsypać ryż. Prażyć go około 3 minut dodając przyprawy: mieloną kolendrę, pieprz cytrynowy, otarty lubczyk ogrodowy oraz kilka kropli maggi. Zalać szklanką gorącej wody i na wolnym ogniu gotować do momentu, aż cały płyn odparuje.
  • Papryki nadziane farszem 2. Kurczaka pokroić na kawałki około 1 cm i wymieszać razem z ryżem.
    Papryki napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Papryki posypujemy startym żółtym serem 3. Posypać startym żółtym serem. Przykryć odciętą częścią każdej z papryk. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut

Porady

Tak samo nadziane papryki możemy przygotować w sezonie letnim na grillu. W wersji dla dorosłych do ryżu zamiast wody możemy dodać 250 ml białego wytrawnego wina.

Komentarze

Podobne przepisy