Pieczone kasztany

0 (0 ocen)

  • 50 min

Podobno najlepsze kasztany jadalne są w Paryżu na placu Pigalle....Kasztany to niezastąpione źródło dobrych tłuszczy, błonnika, witaminy E, C, witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, potasu i lecytyny. Świetnie wpływają na odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom.

  • 50 min

Składniki:

  • Kasztany jadalne (ilość dowolna)

Pieczone kasztany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany umyć, wytrzeć i przeciąć skórkę na krzyż w wypukłej części. Wrzucić na wrzątek i podgotować ok. 10 minut. Odcedzić i osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kasztany przecięciami do góry. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 minut. Przestudzić i obrać ze skórki.

Porady

Wybierając kasztany zwróćcie uwagę na ich wygląd. Skórka powinna być jednolitego koloru, błyszcząca, nieuszkodzona, bez plam i dziurek. Kasztan nie powinien być lekki, bo z pewnością jest wątpliwej świeżości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy