Pieczone jabłka z malinami, w cieście i lukrze agrestowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jabłka, maliny, delikatne ciasto i lukier agrestowy. Niebanalne połączenie smaków w prostym deserze z afrodyzjakami. Pobudza zmysły i nie obciąża żołądka ;)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłka pokrojone w ćwiartki: 8 sztuk
    - maliny świeże lub mrożone: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier - tyle ile ważą jajka, ok.: 100 gramów
    - mąka - tyle ile ważą jajka, ok.: 100 gramów
    - masło - tyle ile ważą jajka, ok.: 100 gramów
    LUKIER:
    - galaretka agrestowa: 2 łyżki
    - cukier puder: 6 łyżek
    - wrzątek: 1 łyżka

Pieczone jabłka z malinami, w cieście i lukrze agrestowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić, dodać cukier, zmiksować razem.
  • 2. Dodać mąkę, zmiksować. Dodać masło, zmiksować.
  • 3. Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, pomiędzy nimi ułożyć maliny. Wierzch pokryć równomiernie ciastem. Piec w 220 stopniach, aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni (ok. 30 minut).
  • 4. Przygotować lukier: w filiżance wymieszać cukier puder z galaretką, dodać wodę. Dokładnie mieszać, aż osiągnie się odpowiednią konsystencję. Upieczone jabłka polać lukrem. Najpyszniejsze na ciepło!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy