Pieczeń z indyka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pieczeń doskonała jest zarówno na ciepło, do obiadu, jak i na zimno - na kanapkę.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg udźca z indyka
    Marynata:
    łyżka miodu
    łyżka musztardy,
    1/2 szkl oleju
    sok z 1/2 cytryny,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    czubata łyżeczka soli
    4 ząbki czosnku

Pieczeń z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udźca wyjmujemy kość. Mięso rozbijamy tłuczkiem.
    Składniki marynaty mieszamy i smarujemy udziec. Odstawiamy na noc do lodówki. Rano mięso związujemy nicią wędliniarską. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1,5 godz.

Porady

Udziec można też nafaszerować, np. mięsem mielonym z suszonymi śliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy