Pieczeń rzymska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przygotowywać tę potrawę nauczyłam sie w szkole...

  • 30 min

Składniki:

  • * 3 szkl ugotowanych ziemniaków
    * 50dag mielonego mięsa
    * 2 łyżki rosołu
    * 2łyżki musztardy
    * 2jajka
    * 2 duże cebule
    * 2łyżki posiekanej natki pietruszki
    * sól
    * pieprz
    * tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    * plasterki boczku lub słoniny do wyłożenia naczynia

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę.
    Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy, posiekaną natkę pietruszki.
    Całość wyrabiamy i formujemy duży klops.
    Posmarowane naczynie żaroodporne wykładamy plastrami boczku lub słoniny, kładzimy uformowany klops i wstawiamy na 40minut do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso się zarumieni polewamy je rosołem i pieczemy kolejne 20minut.

Porady

Pokrojoną na porcje pieczeń polewamy sosem i podajemy z ziemniakami oraz sezonową surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy