Pieczarki faszerowane bakłażanem duszonym i zapiekane z chipsem z boczku

0 (0 ocen)

  • 60 min

obiad

  • 60 min

Składniki:

  • na 3 osoby

    6 dużych pieczarek
    1 bakłażan
    1/4 papryki czerwonej
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    szczypta oregano

    żółty ser
    boczek wędzony w plastrach

Pieczarki faszerowane bakłażanem duszonym i zapiekane z chipsem z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić.
    Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance.
    Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni, zdjąć na ręcznik papierowy.
    Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek.
    Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera.
    stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st.
    Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku.

    Podawać z frytkami i pomidorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy