Pieczarki faszerowane i zapiekane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pieczarki faszerowane mięsem kurczaka i zapiekane pod serem chedar. Idealne na przystawkę proste a zarazem wykwintne.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    10 średnich pieczarek
    200 g gotowanego mięsa z kurczaka (z piersi, udek lub po prostu mięso z rosołu)
    1 mała cebula
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka masła i oliwy
    po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, curry, suszonej i zmielonej kolendry, pieprzu cytrynowego
    2 łyżki drobno posiekanej natki zielonej pietruszki
    świeżo zmielony pieprz czarny
    3 łyżki tartego sera chedar lub ementalskiego o smaku orzechowym

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Pieczarki faszerowane i zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodać masło i podzielone na mniejsze kawałki mięso. Dodać przyprawy: paprykę,curry,kolendrę i pieprz cytrynowy, wymieszać i smażyć aż mięso się zrumieni. Dodać sos sojowy i dusić jeszcze około 30 sekund i zdjąć z ognia. Lekko ostudzone mięso zblendować i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
  • Pieczarki faszerowane i zapiekane 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odciąć nóżki pieczarek, łyżeczką wydrążyć pozostałe części kapelusza robiąc jak najwięcej miejsca na farsz. Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec 45 minut.
  • Pieczarki faszerowane i zapiekane 3. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać pieczarki serem i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
    Podawać skropione słodko kwaśnym sosem Tao Tao lub sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować