Pieczarki faszerowane mięsem kurczaka i zapiekane pod serem chedar. Idealne na przystawkę proste a zarazem wykwintne.
15 min
Składniki:
Składniki:
10 średnich pieczarek
200 g gotowanego mięsa z kurczaka (z piersi, udek lub po prostu mięso z rosołu)
1 mała cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła i oliwy
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, curry, suszonej i zmielonej kolendry, pieprzu cytrynowego
2 łyżki drobno posiekanej natki zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz czarny
3 łyżki tartego sera chedar lub ementalskiego o smaku orzechowym
Pieczarki faszerowane i zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodać masło i podzielone na mniejsze kawałki mięso. Dodać przyprawy: paprykę,curry,kolendrę i pieprz cytrynowy, wymieszać i smażyć aż mięso się zrumieni. Dodać sos sojowy i dusić jeszcze około 30 sekund i zdjąć z ognia. Lekko ostudzone mięso zblendować i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
2.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odciąć nóżki pieczarek, łyżeczką wydrążyć pozostałe części kapelusza robiąc jak najwięcej miejsca na farsz. Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec 45 minut.
3.Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać pieczarki serem i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Podawać skropione słodko kwaśnym sosem Tao Tao lub sosem sojowym.
Komentarze