Pianki z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorocej wody.Rozlać do silikonowych foremek.
2.110 ml mleka zagotować,rozpuścić w nim 3 łyżeczki żelatyny.250 ml śmietany ubić z cukrem.Dodać ostudzone mleko oraz 40 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej czekolady.Rozlać na zastygnięte galaretki.
3.Pozostałą żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Następnie rozpuścić na parze.100 ml mleka zagotować z pozostałą czekoladą,połączyć z żelatyną.Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru.Następnie wlać powoli mleko i mieszać trzepaczką.250 ml śmietany ubić z pozostałym cukrem pudrem.Połaczyć z masą.Rozlać na zastygnięte jasne warstwy
4.Pozostawić na kilka godzin w lodówce.Przed wyjęciem, foremki zanurzyć na moment w ciepłej wodzie a następnie wyłożyć na talerzyk i udekorować.
Komentarze