Pianki z galaretką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kaloryczne ,ale pyszne .Cieszą nie tylko oko, ale również podniebienie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 16-17 sztuk małych deserków

    -7 łyżeczek żelatyny

    -210 ml mleka

    -90 g mlecznej czekolady

    -4 żółtka

    -500 ml śmietanki 30%

    -4,5 łyżek cukru pudru

    -1/3 szklanki cukru

    -galaretka wiśniowa

Pianki z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorocej wody.Rozlać do silikonowych foremek.
  • 2. 110 ml mleka zagotować,rozpuścić w nim 3 łyżeczki żelatyny.250 ml śmietany ubić z cukrem.Dodać ostudzone mleko oraz 40 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej czekolady.Rozlać na zastygnięte galaretki.
  • 3. Pozostałą żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Następnie rozpuścić na parze.100 ml mleka zagotować z pozostałą czekoladą,połączyć z żelatyną.Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru.Następnie wlać powoli mleko i mieszać trzepaczką.250 ml śmietany ubić z pozostałym cukrem pudrem.Połaczyć z masą.Rozlać na zastygnięte jasne warstwy
  • 4. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.Przed wyjęciem, foremki zanurzyć na moment w ciepłej wodzie a następnie wyłożyć na talerzyk i udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy