Pianka cytrynowa.

0 (0 ocen)

Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy gra...

Składniki:

  • 3 cytryny
    4 żółtka
    125 g cukru
    2 laski wanilii lub cukier waniliowy
    250ml wina białego
    125ml śmietanki
    4 łyżeczki żelatyny
    200ml śmietanki do dekoracji

Pianka cytrynowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wycisnąć sok z 2 cytryn.
    1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.
    Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.
    Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.
    Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.
    Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy