Idealny dodatek do makaronu i zapiekanek a nawet do kanapek
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ok 140 gram suszonych pomidorów z żurawiną (z oleju)
30 świeżych listków bazylii
2 duże ząbki czosnku
50 gram parmezanu
30 gram orzechów nerkowca lub włoskie, pinii czy migdały
20 gram pestek słonecznika
ok ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów
po szczypcie soli, cukru i pieprzu kolorowego
Pesto czerwone (pesto rosso) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić suszone pomidory z żurawiną, listki bazylii, uprażone rozdrobnione orzechy nerkowca I pestki słonecznika. Dodać ser starty na grubych oczkach, czosnek. Wlewając stopniowo olej zblendować, doprawić solą, cukrem, pieprzem.Pesto jest idealne do roladek drobiowych, łososia, makaronu, jako dodatek do kanapek, zapiekanek itd.
Komentarze