Pesto czerwone (pesto rosso)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealny dodatek do makaronu i zapiekanek a nawet do kanapek

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 140 gram suszonych pomidorów z żurawiną (z oleju)
    30 świeżych listków bazylii
    2 duże ząbki czosnku
    50 gram parmezanu
    30 gram orzechów nerkowca lub włoskie, pinii czy migdały
    20 gram pestek słonecznika
    ok ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów
    po szczypcie soli, cukru i pieprzu kolorowego

Pesto czerwone (pesto rosso) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić suszone pomidory z żurawiną, listki bazylii, uprażone rozdrobnione orzechy nerkowca I pestki słonecznika. Dodać ser starty na grubych oczkach, czosnek. Wlewając stopniowo olej zblendować, doprawić solą, cukrem, pieprzem.Pesto jest idealne do roladek drobiowych, łososia, makaronu, jako dodatek do kanapek, zapiekanek itd.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy