Pene z karkówką słodko-kwaśną

0 (0 ocen)

Śmiało można podać np. w niedzielę lub na uroczysty obiad.

Składniki:

  • kilka plastrów karkówki
    koncentrat pomidorowy
    pół puszki kukurydzy
    3 plastry ananasa
    2 brzoskwinie z puszki
    marchew
    cebula
    po pół selera i pietruszki
    200 g makaronu pene
    łyżka ziaren słonecznika
    ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, sól, pieprz

Pene z karkówką słodko-kwaśną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na patelnię smażymy na złoto, dodajemy cebulę posiekaną w kostkę.
    Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paseczki podgotowujemy do miękkości.
    Przekładamy do karkówki. Owoce kroimy w drobną kosteczkę dodajemy do karkówki. Wsypujemy kukurydzę. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, (ewentualnie odrobinę wody) dusimy chwilę.
    Pene gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, posypujemy ziarnami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy