Pavlova z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny deser bezowy

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    200 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    500 g słodkiej śmietanki 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    ok.200 g truskawek
    garść prażonych migdałów

Pavlova z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wg3d90 1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg ok. 22 cm.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier nie przestając miksować. Dodać łyżeczkę octu i wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować wszystko razem.
    Nagrzać piekarnik do temp.180°C
    Na narysowany okrąg nałożyć ubitą pianę, wyrównać podciągając ją lekko do góry.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5-ciu minutach zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Zostawić do czasu wystygnięcia bezy.
  • 2. Gdy beza już całkowicie wystygnie, ubić na sztywno schłodzoną śmietankę z dwoma łyżeczkami cukru pudru.
    Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki.
    Bitą śmietanę nałożyć na bezę, na śmietanę poukładać truskawki i posypać migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy