Pâté z drobiowych wątróbek

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Pyszny pasztecik z kurzych wątróbek. Pate najlepiej smakuje z ciepłymi, chrupiącymi tostami :)

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 cebula duża, 3 ząbki czosnku, 0,5 kg wątróbki drobiowej, sól, pieprz, tymianek do smaku, gałka muszkatołowa mielona do smaku, 1/4 szkl. brandy, 1/2 kostki masła, żurawina do posypania

Pâté z drobiowych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy wątróbkę. Podpiekamy cały czas mieszając, aż wątróbka będzie miękka. Dodajemy przyprawy. Wlewamy brandy, chwilę podduszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Po przestudzeniu wątróbkę miksujemy z łyżką miękkiego masła na gładką masę i przekładamy do kokilek. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie na patelni topimy resztę masła i odstawiamy do ostygnięcia. Na pastę z wątróbki wykładamy żurawinę i sklarowane masło. Wkładamy na dwie godziny do lodówki. Gotowe! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy