Pâté z kurzych wątróbek

0 (0 ocen)

Idealny pasztet

Składniki:

  • 500 g kurzych wątróbek
    180 g masła
    3 cebule szalotki
    1 ząbek czosnku
    2 gałązki świeżego tymianku
    1/4 szklanki nalewki czereśniowej lub wiśniowej
    pieprz sól
    dodatkowo:
    2 duże słodko winne jabłka
    1 szklanka śliwek węgierek
    4 łyżki cukru
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pâté z kurzych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej patelni rozpuszczamy około 50 g masła, wrzucamy od razu tymianek i posiekaną szalotkę oraz czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zarumieni. Należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki. Gotową szalotkę wrzucamy do blendera.
    Na patelnię nakładamy wątróbkę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dolewamy nalewkę i całość smażymy około 1-2 minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
    Całość dokładamy do blendera, wrzucamy pozostałe masło i miksujemy na gładki mus wątróbkowy. Gotowy przecieramy przez sito. Następnie przekładamy do kokilek wyłożonych folią spożywczą, polewamy musem owocowym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Mus owocowy
    Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki. Ze śliwek wyciągamy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy owoce. Kiedy zaczną się rozpadać słodzimy i podsmażamy, aż całkowicie zmiękną. Gotowe owoce blendujemy na gładki mus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować