Pâté z drobiowych wątróbek

0 (0 ocen)

Przepisów na ten pasztet jest dużo na blogach. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na blogu Anny Petryna. Oczywiście, jak zwykle muszę coś zmienić. Każdy ma swoje ulubione przyprawy i smaki.

Składniki:

  • 50 dag wątróbka z kurczaka
    1 gruszka
    2 cebule
    1 łyżeczka kapary
    2 ząbki czosnku
    50 ml brandy
    15 dag masło
    olej do smażenia
    tymianek
    majeranek
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    sól
    zielony pieprz z zalewy
    mleko
    5 dag masło do polania

Pâté z drobiowych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin do lodówki.
    Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać drobno pokrojony czosnek, startą na łezce gruszkę, kapary i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy ogień i na chwilę odstawiamy do ostudzenia.
    Całość przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe masło i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Otrzymaną pastę przekładamy do ramekinów lub innych pojemników i zalewamy roztopionym masłem i posypujemy kilkoma ziarenkami zielonego pieprzu z zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy