Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym to idealna przekąska do chlebusia, czy sałatki.Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje. Polecam z czystym sumieniem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1 kg mięsa mielonego
    1 cebula biała
    3 jajka
    4 jajka ugotowane na twardo
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    czosnek do smaku
    1 bułka
    1 szklanka mleka
    1 słoik ogórków konserwowych
    majeranek do smaku
    tymianek do smaku
    olej do smarowania

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym 1. Mięso mielone mielimy. Bułkę maczamy w ciepłym mleku. Cebulę drobno siekamy.
  •  Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym 2. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę i jajka. Całość dokładnie mieszamy, w prazie potrzeby doprawiamy mocniej do smaku.
  •  Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym 3. Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy. Ogórka kroimy na ćwiartki. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy wyłożonej papierem od pieczenia i mocno ubijamy, następnie układamy jajka na środek, a po boku układamy pokrojone ogóreczki.
  •  Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym 4. Całość przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej i dokładnie uciskamy.
    Tak przygotowany pasztety smarujemy olejem i przyprawiamy na wierzchu dość obficie przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 60 min w temp. 180'C. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy