Kolejny pomysł na odmianę w temacie kotletów mielonych...
Składniki:
40 dag mielonej łopatki wieprzowej
1 mała cebula szalotka (ok. 5 dag)
1 jajko
2 małe ogórki konserwowe (ok. 7 dag)
3 łyżki zimnej wody
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Mielone z ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
2.Do mięsa dodajemy najpierw cebulę i jajko, mieszamy, wlewamy 3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 płaskie łyżki bułki tartej, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki, odsączone z nadmiaru soku. Mieszamy.
3.Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Komentarze