Mielone z ogórkiem konserwowym

4.99 (171 ocen)

Kolejny pomysł na odmianę w temacie kotletów mielonych...

Składniki:

  • 40 dag mielonej łopatki wieprzowej
    1 mała cebula szalotka (ok. 5 dag)
    1 jajko
    2 małe ogórki konserwowe (ok. 7 dag)
    3 łyżki zimnej wody
    bułka tarta
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (171 ocen)

Mielone z ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Do mięsa dodajemy najpierw cebulę i jajko, mieszamy, wlewamy 3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 płaskie łyżki bułki tartej, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki, odsączone z nadmiaru soku. Mieszamy.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Porady

Szalotkę można zastąpić zwykłą cebulą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować