Paszteciki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nadają się na różne okazje. Przepis sprawdzony. Gorąco polecam z czerwonym barszczem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg mąki
    • ¾ kostki margaryny Palma
    • 3 całe jaja
    • 10 dag drożdży
    • 0,5 l mleka
    • Szczypta soli, łyżka cukru
    • 1 kg mięsa dowolnego

Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki mąki. Wlać szklankę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki włożyć margarynę i sól, posiekać, dodać jajka i wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ścierką aby wyrosło.
  • 3. Ciasto rozwałkować. Kroić paski, nałożyć farsz, zlepić brzegi i pokroić na dowolną wielkość. Ułożyć na blasze, posmarować rozmęconym jajkiem i odstawić na kilka minut aby lekko podrosły
  • 4. Piec w temperaturze 180° C około 20 minut na ciemnobrązowy kolor.
  • 5. Farsz
    Ugotowane mięso zemleć, dodać przyprawy takie jak: pieprz, sól, magi, bazylia, majeranek i wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy