Parówkowe zawiniątka

0 (0 ocen)

Parówka owinięta serem i naleśnikiem, podana na ciepło. Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • na 6 naleśników:
    1 duże jajko
    4/5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    olej
    6 plastrów żółtego sera
    6 parówek śląskich

Parówkowe zawiniątka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, mąkę, sól, 1 łyżkę oleju i mleko miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Smażymy cienkie naleśniki na patelni, którą każdorazowo smarujemy cieniutką warstwą oleju (najlepiej robić to za pomocą "gałganka" z ręcznika kuchennego). Z tej ilości ciasta powinno wyjść 6 naleśników o średnicy 22 cm.
  • 2. Parówki obieramy z osłonek i każdą zawijamy w plasterek sera. Układamy na brzegu naleśnika, boki naleśnika składamy do środka i zwijamy (jak krokiety). Układamy na talerzu, wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy 3 minuty (moc 600W). Podajemy z dodatkiem ketchupu.

Porady

Do przygotowania potrawy można wykorzystać naleśniki, które pozostały z obiadu. Zamiast w mikrofalówce można zawiniątka podgrzać na patelni na rozgrzanym maśle lub pod przykryciem w piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy