Papryka faszerowana kaszą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Papryka dobrze komponuje się z kaszą.

  • 15 min

Składniki:

  • papryka 3 sztuki
    pieczarki 200 g
    mała kapusta pekińska 1/2 sztuki
    kasza gryczana 1/2 szklanki
    ser mozarella 125 g
    pieprz do smaku 4 szczypty
    masło klarowane 2 łyżki
    sól do smaku 6 szczypt

Papryka faszerowana kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę podzielić na dwie części, wydrążyć środek. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i włożyć papryki aby puściły wodę na około 15 minut. Odlać wodę z papryk.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię z masłem położyć pocięte w plasterki pieczarki, smażyć, aż puszczą sok. Do patelni dodać poszatkowaną kapustę, smażyć na średnim ogniu, aż całość zmięknie i odparuje. Smażone warzywa doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Pół szklanki kaszy ugotować na sypko. Kaszę wymieszać z warzywami.
  • 4. Papryki nadziewać mieszaniną. Na nadziane papryki nałożyć po dwa plasterki mozarelli, przyprószyć solą i pieprzem. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni Celsjusza ok. 45-55 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy