papryka 3 sztuki
pieczarki 200 g
mała kapusta pekińska 1/2 sztuki
kasza gryczana 1/2 szklanki
ser mozarella 125 g
pieprz do smaku 4 szczypty
masło klarowane 2 łyżki
sól do smaku 6 szczypt
Papryka faszerowana kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę podzielić na dwie części, wydrążyć środek. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i włożyć papryki aby puściły wodę na około 15 minut. Odlać wodę z papryk.
2.Na rozgrzaną patelnię z masłem położyć pocięte w plasterki pieczarki, smażyć, aż puszczą sok. Do patelni dodać poszatkowaną kapustę, smażyć na średnim ogniu, aż całość zmięknie i odparuje. Smażone warzywa doprawić solą i pieprzem.
3.Pół szklanki kaszy ugotować na sypko. Kaszę wymieszać z warzywami.
4.Papryki nadziewać mieszaniną. Na nadziane papryki nałożyć po dwa plasterki mozarelli, przyprószyć solą i pieprzem. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni Celsjusza ok. 45-55 min.
Komentarze