Paluszki bezowe z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przygotowanie deserów i ciast bezowych stało się ostatnio nowym trendem kulinarnym. Sama pokusiłam się na zrobienie delikatnych ciasteczek z smakowitym sosem malinowym

  • 30 min

Składniki:

  • 4 białka
    Łyżka mąki ziemniaczanej
    Łyżka soku z cytryny
    8 łyżek cukru
    Odrobina barwnika różowego
    Pół szklanki rzadkiego szklanki soku malinowego
    Po Łyżce syropu malinowego i pomarańczowego
    Płaska Łyżeczka kisielu malinowego
    Migdały i maliny po posypania

Paluszki bezowe z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z na sztywną pianę. Wsyp cukier i ubijaj aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z barwnikiem. Masę przełóż do ozdobnej szprycy i wyciskaj masę na blachę tworząc ozdobne paluszki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160-150 stopni i piecz jeszcze około 10 minut.
  • 2. Sok malinowy zagotuj wraz z syropami. Kisiel rozmieszaj z niewielką ilością wody i wlej do gotującego się soku.
  • 3. 3. Przestudzone bezy polej sosem malinowym i posyp malinami i podpieczonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy