Pączki z advokatem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niezwykle miękkie i puszyste, a do tego z moim ulubionym nadzieniem. Dobre nie tylko w Tłusty czwartek!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Składniki na ok. 40 sztuk:
    600g mąki
    50g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    60ml ciepłej wody
    250ml ciepłego mleka
    3 jajka
    100g roztopionego chłodnego masła
    Ok. 200ml gęstego likieru Advokat

Pączki z advokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, wodą i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem aby drożdże ,,ruszyły” ok. 15 minut. Po tym czasie mąkę, pozostały cukier, roztrzepane jajka i zaczyn wymieszać, pod koniec dodać masło. Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wyciąć szklanką placuszki. Przykryć ściereczką zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smażyć na rumiano z obu stron. Gdy przestygną nadziewać adwokatem za pomocą szprycy cukierniczej lub strzykawki.

Komentarze

Podobne przepisy