pırasa çorbası

0 (0 ocen)

czyli turecka zupa z pora z dodatkiem jogurtu.

Składniki:

  • 2 długie pory
    marchew
    ziemniak
    garść ryżu
    mały korzeń pietruszki
    kawałek selera
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1,5 litra wywaru z kurczaka
    sól,pieprz
    jajko
    szklanka jogurtu
    sok z połowy cytryny
    pul biber (opcjonalnie)

Pırasa çorbası - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa dokładnie myjemy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wywarem z kurczaka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, garść ryżu. Gotujemy około 30 minut od momentu wrzenia.
  • 2. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt ,jajko i sok z cytryny, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy by ogrzać mieszankę jogurtową. Następnie ogrzaną mieszankę dodajemy do zupy ciągle mieszając w przeciwnym razie się zwarzy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 3. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i jeśli lubimy dania na ostro, dodajemy również pul biber.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy