pırasa çorbası

  • wyświetlono: 303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

czyli turecka zupa z pora z dodatkiem jogurtu.

izaa_a

Składniki

2 długie pory
marchew
ziemniak
garść ryżu
mały korzeń pietruszki
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
1,5 litra wywaru z kurczaka
sól,pieprz
jajko
szklanka jogurtu
sok z połowy cytryny
pul biber (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

pırasa çorbası

  • 1. Warzywa dokładnie myjemy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wywarem z kurczaka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, garść ryżu. Gotujemy około 30 minut od momentu wrzenia.
  • 2. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt ,jajko i sok z cytryny, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy by ogrzać mieszankę jogurtową. Następnie ogrzaną mieszankę dodajemy do zupy ciągle mieszając w przeciwnym razie się zwarzy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 3. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i jeśli lubimy dania na ostro, dodajemy również pul biber.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiatakuchnia tureckazupa z pora

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie

Dodane przez: anemon

Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie

Zupa fasolowa gotowana jest niemal...

Żurek na zakwasie z butelki

Dodane przez: AnetaJ

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek to jedna z moich ulubionych...

Węgierska zupa gulaszowa

Dodane przez: Violetka76

Węgierska zupa gulaszowa

Doskonała na jesienne i zimowe...

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami...

Zupa szczawiowa wg Magdy Gessler

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa szczawiowa według Magdy Gessler

Zupa szczawiowa oprócz tego że...

barszcz

Dodane przez: Klaudia0318

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Co to dużo pisać. Tradycyjna wigilijna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE