Te ciasteczka to doskonały pomysł na coś słodkiego i na szybko :)
10 min
Składniki:
Składniki na blachę o wymiarach 34x34 cm:
250 g margaryny
160 g miodu płynnego
3 szklanki płatków owsianych
¾ szklanki płatków kukurydzianych
½ szklanki cukru trzcinowego
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g słonecznika łuskanego
40 g maku
Owsiano-kukurydziane ciasteczka z makiem skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy, do gorącej dodajemy miód, mieszamy.
2.Sypkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy margarynę z miodem, dokładnie mieszamy.
3.Na blachę (o wymiarach 34x34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę owsianą.
4.Przyciskamy bardzo dokładnie dłonią i wyrównujemy spodem łyżki (delikatnie uciskając).
5.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy 13 - 15 minut (z termoobiegiem).
6.Upieczone pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do przestygnięcia a następnie kroimy (najlepiej kroi się radełkiem do pizzy, gdyż masa po upieczeniu jest twarda jak sezamki) na dowolne kawałki (u mnie ciasteczka jak na zdjęciu).
Komentarze