Owsiano-kukurydziane ciasteczka z makiem skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 10 min

Te ciasteczka to doskonały pomysł na coś słodkiego i na szybko :)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 34x34 cm:
    250 g margaryny
    160 g miodu płynnego
    3 szklanki płatków owsianych
    ¾ szklanki płatków kukurydzianych
    ½ szklanki cukru trzcinowego
    60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    30 g słonecznika łuskanego
    40 g maku

Owsiano-kukurydziane ciasteczka z makiem skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy, do gorącej dodajemy miód, mieszamy.
  • 2. Sypkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy margarynę z miodem, dokładnie mieszamy.
  • 3. Na blachę (o wymiarach 34x34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę owsianą.
  • 4. Przyciskamy bardzo dokładnie dłonią i wyrównujemy spodem łyżki (delikatnie uciskając).
  • 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy 13 - 15 minut (z termoobiegiem).
  • 6. Upieczone pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do przestygnięcia a następnie kroimy (najlepiej kroi się radełkiem do pizzy, gdyż masa po upieczeniu jest twarda jak sezamki) na dowolne kawałki (u mnie ciasteczka jak na zdjęciu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy