Owsiane muffinki z rodzynkami i posypką orzeszkową

0 (0 ocen)

  • 15 min

Takie muffinki mogą być idealne na śniadanie, czy kolację. Wyśmienite są na ciepło jak i na zimno.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 18 sztuk:
    1 szklanka płatków owsianych
    1 1/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki cukru trzcinowego
    ½ szklanki cukru zwykłego
    1 ½ łyżeczki sody

    80 g margaryny
    2 jajka
    ½ szklanki mleka
    250 g jogurtu naturalnego

    ½ szklanki rodzynek
    ½ szklanki orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych)

Owsiane muffinki z rodzynkami i posypką orzeszkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Mleko gotujemy.
  • 2. W jednej miseczce mieszamy płatki owsiane, mąkę, cukry i sodę.
  • 3. W drugiej jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, jogurt, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką.
  • 4. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy płatki i delikatnie mieszamy.
  • 5. Na końcu dodajemy rodzynki, mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, posypujemy orzeszkami (rozdrobnionymi w blenderze) i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy