Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i zdrowe muffinki z dodatkiem jabłek i rodzynek z piernikową nutą. Będą smakowały niejednemu łasuchowi :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 małe jabłka
    1 szklanka rodzynek
    1,5 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka otrąb pszennych prażonych
    3 białka
    2 łyżki płynnego miodu
    1 szklanka mleka
    1/4 szklanki oleju
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko, olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut do zrumienienia. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy