Orzechowe markizy z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mąki , cukru, żółtka, tłuszczu pokrojonego na kawałki, skórki cytrynowej i zmielonych orzechów zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
2.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości ok. 2mm wykroić kieliszkiem ciasteczka.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15 min. na złoty kolor.
3. Gorące ciasteczka ostrożnie zdjąć z blachy i wystudzić.Połowę ciasteczek posmarować nutellą i przykryć drugą połową .Wierzch ciasteczek polać polewą i udekorować połówkami orzechów
.
Porady
Z przepisu wychodzi ok 40 ciasteczek już po sklejeniu.
Komentarze