Orzechowe ciasteczka - są nie tylko pyszne, ale też wspaniale wyglądają zawieszone na choince
Składniki:
150 g mąki tortowej
150 g mielonych orzechów włoskich
100 g margaryny lub masła
130 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g polewy czekoladowej
Orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę tortową wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia,na wierz położyć kawałki miękkiej margaryny. Zrobić zagłębienie w mące, wsypać cukier puder,sól i przyprawę do pierników,wbić jajko.
2.Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut.
3.Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką, za pomocą okrągłej foremki lub literatki wykrawać krążki. Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp.180 stopni.
4.Ostudzone ciasteczka polać lub zamoczyć w polewie czekoladowej, na wierz położyć połówki orzechów.
Porady
Ciasteczka można przechowywać w metalowych pudełkach do 3 tygodni.
Komentarze