Oponki z kawą zbożową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rewelacyjne w smaku, najlepsze za raz po usmażeniu posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Może je przygotować nie tylko w Karnawale.

  • 50 min

Składniki:

  • -20 dag mąki
    -10 dag sera białego mielonego
    -8 dag cukru
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -3 łyżki kawy zbożowej
    -4 łyżki mleka
    -4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    -olej do smażenia
    -lukier lub cukier puder do dekoracji

Oponki z kawą zbożową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm , szklanką wycinamy kółka , w środku kieliszkiem robimy otwór.
  • 3. Olej rozgrzewamy i smażymy oponki na rumiano z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy ,osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Oponki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy

Komentarze

Podobne przepisy